Nagyvilág

Megpróbált felgyújtani egy bevándorlási hivatalt, majd öngyilkos lett egy férfi Angliában

A délkelet-angliai Dover kikötővárosban egy férfi három Molotov-koktélt dobott a bevándorlási ügyeket intéző helyi központ épületére. A BBC beszámolója szerint a tűzoltók rövid idő alatt eloltották az épületben keletkezett kisebb tüzet.

A támadó egy gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután az épületre hajította a házilagos gyújtóeszközöket, egy közeli üzemanyagtöltő állomásra hajtott, ahol öngyilkosságot követett el.

A brit belügyminisztérium szóvivője vasárnap délután közölte: értesültek az incidensről, a helyszínre már kivonult a rendőrség. A szóvivő szerint ugyanakkor egyelőre nem lenne helyénvaló további nyilatkozatok közzététele az ügyben.

Nagy-Britanniába évente több tízezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra. Tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, és a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

A brit kormány ezután új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé, az Európa felől illegálisan brit területre lépők pedig nem folyamodhatnak hivatalosan menedékjogért. Ezt London azzal indokolja, hogy a brit határokat törvénysértő módon átlépők biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogot kérniük. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik