Nagyvilág

Bolsonaro egyik képviselője pisztollyal kergette meg a balos jelölt egyik támogatóját

Carla Zambelli, Jair Bolsonaro pártjának Sao Paolo-i képviselője pisztollyal a kezében kergetett egy férfit a város utcáin. A választások körüli újabb balhét több videó is megörökítette.

Az RTL.hu összeállítása szerint az incidens úgy kezdődött, hogy Zambelli szóváltásba keveredett egy társasággal, akik a baloldali jelölt nevét kiabálva hagytak el egy éttermet. A videófelvételen az látszik, ahogy a képviselő megbotlik egy oszlopban, és elesik, miközben üldözőbe veszi a társaság egyik tagját, majd ezután egy fegyveres társával kergetni kezdi. Később egy lövés is eldördül.

Egy későbbi videón már Zambelli kezében van a pisztoly, ahogy bekergeti egy étterembe a menekülőt. Végül a helyiségbe is fegyverrel a kezében állít be, ahol hangos kiabálással fogadják. Később a szélsőjobboldali képviselő azt állította, hogy „rátámadt egy fekete férfi”, ezért üldözték őt – holott az előző videón tisztán látszik, hogy önerőből esett a földre Zambelli.

Zambelli korábban azzal került a hírekbe, hogy alaptalanul vádolta pedofíliával egyik politikai ellenfelét, és hazugságokat terjesztett a covidról, hogy meggyőzze szavazóit, hogy az nem is egy komoly betegség. A brazil választások első fordulóját Luiz Inácio Lula da Silva nyerte, a másodikat most vasárnap tartják.

Az október elején tartott első fordulóban a baloldali Lula volt államfő a szavazatok 48,42 százalékát kapta meg, míg a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaro 43,2 százalékot. Tekintettel arra, hogy egyik elnökjelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget.

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint Lula da Silva az érvényes szavazatok 53 százalékára számíthat, a megkérdezettek 47 százaléka pedig Bolsonaróra fog szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik