Jung Yeon-je / AFP
Nagyvilág

Észak-Korea kilőtt két újabb ballisztikus rakétát

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjainál – írja az Al Jazeera a dél-koreai vezérkar az ottani állami média közlésére hivatkozva.

A dél-koreai hadsereg „teljes készenlétben marad, szorosan együttműködve az Egyesült Államokkal” – közölte a vezérkari főnök SMS-ben a dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint. További részleteket azonban, például a rakéták repülési hatótávolságát nem ismertettek.

A pénteki kilövésre Dél-Korea éves hadgyakorlatának tizenkettedik, utolsó napján kerül sor. A hadgyakorlatban az idén meg nem nevezett számú amerikai katona is részt vett. A hírügynökség szerint a jövő héten azonban a dél-koreai és az amerikai erők kombinált légi gyakorlatok megkezdésére készülnek.

Az ilyen hadgyakorlatok általában felbosszantják az észak-koreai vezetést, amely egy lehetséges invázió előkészületének tekinti a gyakorlatokat, és a rakétaindításokat szükséges „ellenintézkedésként” indokolja.

Szöul és Washington többször is figyelmeztetett, hogy Phenjan 2017 óta most először állhat közel ahhoz, hogy atomfegyvert teszteljen, miután már számos ballisztikus rakétát kilőtt az utóbbi időben.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor kiemelt feladatává tette a taktikai atomfegyverek fejlesztését, Szöul pedig nemrégiben figyelmeztette, hogy Észak-Korea több egymást követő nukleáris kísérlet végrehajtására készülhet.

A dél-koreai elnök kedden azt mondta, hogy Észak-Korea újabb nukleáris kísérlet végrehajtására készülhet, amely sorban a hetedik lesz.

Úgy tűnik, már befejezték a hetedik nukleáris kísérlet előkészületeit

– közölte a parlamentben kedden az államfő.

Szerdán az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán „páratlan” válaszlépés lehetőségére figyelmeztetett, arra az esetre, ha Észak-Korea atomfegyvert tesztelne.

Ajánlott videó