Nagyvilág

Orbán is gratulált Sunaknak

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Rishi Sunak újonnan megválasztott brit kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő este.

Orbán felidézte a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti kitűnő kétoldalú kapcsolatokat, és utalt arra, hogy az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, a közösen vállalt értékeken, közös érdekeken és mélyen gyökerező történelmi kapcsolatokon alapul.

E számos válság által fémjelzett nehéz időkben, amikor a kihívások közvetlenül érintik polgárainkat, rendkívül fontos, hogy hasonló gondolkodású szövetségesekként és partnerekként tovább növeljük a már eddig is szoros együttműködésünk intenzitását

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Megragadom a lehetőséget, hogy újra kifejezzem elkötelezettségünket a magyar-brit kapcsolatok megerősítése mellett, valamint hogy erős és kölcsönösen előnyös együttműködést építsünk ki az Egyesült Királyság és az Európai Unió között is

– zárta levelét Orbán.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök múlt csütörtökön közölte, hogy alig hat hét után távozik a Konzervatív Párt és az Egyesült Királyság éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. Miután Boris Johnson volt brit miniszterelnök még vasárnap este közölte, hogy nem indul a kormányzó Konzervatív Párt vezetéséért, egyértelművé vált, hogy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője, és így az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is. Ő lesz az első indiai felmenőkkel rendelkező, hindu vallású kormányfője az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik