Nagyvilág

Kínai kémeket helyeztek vád alá Amerikában

Stefani Reynolds / AFP
Stefani Reynolds / AFP

Két kínai állampolgárt helyeztek vád alá az Egyesült Államokban, akik a gyanú szerint több ezer dollár készpénzzel és ékszerekkel igyekeztek akadályozni az egyik nagy kínai telekommunikációs cég elleni szövetségi vizsgálatot – írja a BBC News. A szóban forgó vállalat a hírszolgáltató szerint a Huawei vehet, de az erről szóló sajtótájékoztatón Merrick Garland amerikai szövetségi főügyész nem nevezte meg a vizsgálatban érintett kínai céget.

Az ügyészség szerint a két férfi megpróbált beszervezni egy amerikai rendészeti tisztviselőt, hogy segítsen beavatkozni a nyomozásba, ő azonban pechjükre az FBI fedett ügynöke volt.

A vádirat szerint a két kínai férfi próbált a fedett ügynök bizalmába férkőzni, és a nyomozás részleteit próbálták megtudni: információkat a tanúkról, bizonyítékokról és az esetleges büntetőjogi következményekről. A kémek arra is megpróbálták rávenni a partnerüknek vélt rendészeti tisztviselőt, hogy titokban rögzítse az ügy szempontjából stratégiailag fontos megbeszéléseket.

A két állítólagos kínai kém több tízezer dollárt fizetett pénzben és ékszerben; ezen belül 41 ezer dollárt Bitcoinban egyetlen fényképért, amely az ügyről szóló „minősített” jelzéssel ellátott dokumentumról készült volna. Az FBI ügynöke azonban hamis dokumentumokat adott át a kínaiaknak.

Egy különálló ügyben New Jersey ügyészei négy további embert vádoltak meg azzal, jelenlegi és volt amerikai tisztviselőket szervezhetnek be. Hét további kínai állampolgárt azzal vádolnak, hogy megpróbáltak egy Kínából honosított amerikai állampolgárt hazatérésre kényszeríteni. A gyanúsítottak közül kettőt őrizetbe is vettek. A főügyész közlése szerint a kínai kormány arra kényszerítette a kínai nemzetiségű amerikai állampolgár unokaöccsét, hogy utazzon Kínából az Egyesül Államokba, és fenyegesse meg rokonát, mondván:

az egyetlen kiút számára, ha hazamegy és feladja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik