Nagyvilág

Legalább öt palesztin meghalt az izraeli erők ciszjordániai rajtaütése során

Jaafar ASHTIYEH / AFP
Jaafar ASHTIYEH / AFP

Kedden a kora reggeli órákban legalább négy palesztin meghalt egy izraeli katonai rajtaütés során Ciszjordánia második legnagyobb városában, Nábluszban. A palesztin tüntetők válaszul az utcára vonultak, miután az izraeli katonák egy ötödik embert is agyonlőttek a Rámalláh városától északra fekvő Nabi Szálehben. További 21 palesztin megsebesült, négyük állapota súlyos – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

Az izraeli biztonsági erők közleménye szerint

a rajtaütést egy rejtekhelyen hajtották végre, amelyet az Oroszlánbarlang nevű terrorcsoport tagjai főhadiszállásként használtak, ahol robbanószerkezetet állítottak elő.

Hozzáteszik: a csoport felelős a fegyveres támadásért, amelyben meghalt Ido Baruch, az Izraeli Védelmi Erők törzsőrmestere, valamint az Izraeli Védelmi Erők egy katonája is, egy terrortámadás elkövetésének kísérletéért Tel-Avivban, melyet az izraeli rendőrségnek sikerült meghiúsítania, valamint egy robbanószerkezet elhelyezéséért egy kedumimi benzinkútnál.

Az izraeli biztonsági erők felrobbantották a robbanóanyagot gyártó telephelyet, a tűzharcban pedig több fegyveres gyanúsítottat is eltaláltak, miközben több tucat palesztin gumiabroncsokat égetett és kövekkel dobálta az izraeli csapatokat az akció során – olvasható a közleményben.

A Wafa palesztin hírügynökség beszámolója szerint izraeli erők rohamoztak meg több nábluszi negyedet, ahol lövések és robbanások hangjai hallatszottak, és több negyedből füstoszlopokat és lángokat lehetett látni, majd heves összecsapások alakultak ki a lakosok és az izraeli katonai erők között. A hadsereg ezután drónokkal támogatta az akciókat.

A palesztin elnök a nábluszi lakosság elleni agresszió leállítására szólított fel.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik