Nagyvilág

Ferenc pápa az atomfegyverek veszélyéről beszélt egy magyar holokauszt túlélővel az oldalán

Vincenzo PINTO / AFP
Vincenzo PINTO / AFP

A kubai rakétaválsághoz hasonlította kedden a jelenlegi nukleáris fenyegetést Ferenc pápa kedden Rómában, a Colosseum tövében megtartott beszédében. A beszéd apropóját a Sant’ Egidio Közösség háromnapos konferenciája adta, melynek záróeseményén különböző vallási csoportok külön-külön is imádkoztak. A Sant’ Egidio Közösség egy világméretű békemisszió és jótékonysági csoport.

A pápa több ezer ember előtt azt mondta, hogy a „a világ hatalmas vezetőinek tervei nem veszik figyelembe a népek igazságos törekvéseit”

A katolikus egyházfő a nukleáris fegyverek ukrajnai bevetésének lehetőségére utalva úgy fogalmazott:

Ma tényleg valami olyasmi fenyeget, amitől rettegtünk, és reméltük, hogy soha többé nem hallunk róla: az atomfegyverek használata, amelyek fejlesztése és tesztelése helytelenül még Hirosima és Nagaszaki után is folytatódott.

Felidézte azt is, hogy 1962. október 25-én, a kubai rakétaválság tetőpontján XXIII. János pápa rádióüzenetben szólította fel a világ vezetőit, hogy rántsák vissza világot a szakadék széléről.

„Ma súlyosan megsértik, támadják és eltapossák a békét, és mindezt Európában, azon a kontinensen, amely a múlt században két világháború borzalmait is átélte” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszt túlélő, a kilencvenegy éves Edith Bruck, aki ma Olaszországban él. A második világháborúra utalva a pápa úgy folytatta, a háborúk azóta is vérontással járnak, és elszegényítik a Földet, a jelenlegi helyzet szerinte azonban különösen drámai.

A záróünnepségen keresztények, zsidók, muszlimok, szikhek, buddhisták és más vallások képviselői is vettek részt. A találkozó végén egy szíriai menekült beszélt a színpadon, aki az atomfegyverek gyártásának betiltását követelte – írta a Reuters. A háromnapos konferenciát, amelynek nagy része Róma külvárosában zajlott, vasárnap Emmanuel Macron francia elnök és Sergio Mattarella olasz államfő közösen nyitotta meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik