Nagyvilág

Nem bír Európa a cseppfolyósított földgázszállítmányokkal, felhalmozódtak a kirakodásra váró hajók a kikötőkben

ANP MAG / ANP/ AFP
ANP MAG / ANP/ AFP

Az Egyesült Államok egyre több LNG-t (cseppfolyósított földgáz) exportál Európába Oroszország ukrajnai háborúja és a tél előtti földgázszállítások csökkentése miatt. De az európai infrastruktúra képtelen kezelni a megnövekedett LNG-szállítmányokat, és a kikötőkben felhalmozódtak a kirakodásra váró teherhajók – írja a CNBC.

MarineTraffic szerint hatvan LNG tankerhajó állt a partoknál vagy közlekedett lassan Északnyugat-Európa, a Földközi-tenger és az Ibériai-félsziget irányába. Az egyik hajó a Szuezi-csatornánál horgonyzott le, nyolc LNG-szállító hajó az Egyesült Államokból a spanyolországi Huelva kikötőbe tart.

Az LNG-tankerek túlterhelték az európai újragázosítási létesítmények kapacitásait, a rakományokat nem tudják a megfelelő időben kirakodni

– mondta Andrew Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke.

Ezek a csúszások Lipow szerint késleltetik a tankerek visszatérését az Egyesült Államok öböl menti partvidékére, ahol felveszik a következő rakományt, ami miatt a földgázkészletek a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben emelkednek.

Az alapvető infrastrukturális probléma az európai újragázosítási kapacitás hiánya, amely az újragázosító üzemekkel és létesítményekkel rendelkező országokat összekötő csővezetékek hiányából adódik. Ennek következtében a vízen lévő LNG – úszótároló – mennyisége növekszik, ami viszont csökkenti a földgáz árát.

Kapcsolódó
Szorul Moszkva, már amerikai gáz is jön Kelet-Európába
A lengyelek kikötőt építettek a cseppfolyós gáznak, ahova meg is érkezett az első szállítmány az USA-ból.

Jacques Rousseau, a ClearView Energy Partners LLC globális olaj- és gázipari ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai gáztárolók kapacitása folyamatosan növekszik, immár a 93 százalékot is meghaladja.

Rousseau szerint az úszótárolás növekedése miatt a gázszállítmányok mozgatásához világszerte szükséges hajók hosszabb ideig le vannak kötve, ami hozzájárult ahhoz, hogy az LNG-tankerek árai évről évre megduplázódnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik