MTI/Benko Vivien Cher
Nagyvilág

Orbán Viktor a Twitteren állt ki Steve Bannon mellett

Orbán Viktor nyíltan kiállt a kongresszusi idézés semmibe vétele miatt négy hónap börtönre és pénzbüntetésre ítélt Steve Bannon mellett a Twitteren.

A kormányfő a tweetjében azt írta, a politika olykor csúnya tud lenni.

Sajnálattal figyelem a politikai boszorkányüldözést egy igazi amerikai hazafi és egy igazi barát, Steve Bannon ellen. Ne add fel, Steve! Az igazság győzni fog

– fogalmazott Orbán.

Mint ismert, Steve Bannon ellen azért indult eljárás, mert nem jelent meg a 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló demokraták vezette kongresszusi különleges bizottság ülésén, és figyelmen kívül hagyta a kötelező erejű idézést.

Steve Bannon bűnösségét már júliusban megállapította a bíróság, az ítélethozatal azért nem történhetett meg korábban, mert a vádlott és ügyvédei a per újratárgyalását kérték eljárási hibákra és arra hivatkozva, hogy a perben nem sikerült meghallgatni a 2021. január 6-án a Capitolium ellen végrehajtott támadás körülményeit vizsgáló bizottság tagjait.

Donald Trump korábbi kampányfőnöke az ítélethirdetés után kijelentette, hogy tiszteletben tartja a bíróságot és a meghozott ítéletet, valamint az ellene zajló eljárás jogi lebonyolítását. Ahogy újságírók előtt fogalmazott, mindenkinek köszöni, aki támogatta őt, és hozzátette, hogy illegitimnek tartja a jelenlegi rezsimet, és számára november 8. – a félidős választás napja – lesz az ítélet napja, amikor a Biden-kormánynak is vége lesz.

A szövetségi ügyészek a pénteki ítélethirdetés előtt megismételték, hogy 6 hónap börtönt és 200 ezer dolláros pénzbüntetést látnak indokoltnak. A bíró ítélete 4 hónap börtönt és 6500 dolláros pénzbírságot talált megalapozottnak az elkövetett cselekményért.

Ajánlott videó