Nagyvilág

Máris van egy hivatalos induló a brit miniszterelnöki posztra

Susannah Ireland / AFP
Susannah Ireland / AFP

Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter szombatra összegyűjtötte a minimálisan szükséges frakciótámogatást ahhoz, hogy jelöltként indulhasson a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében, írja az MTI. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Sunak elsőként gyűjtötte össze az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását azok közül a tisztviselők közül, akiknél előzőleg is reálisnak tarották, hogy elinduljanak a tisztségért. A BBC által vezetett listán – amely azokat a frakciótagokat tüntetik fel, akik nyilvánosan jelezték, hogy melyik potenciális jelölt mögé sorakoznak fel –  szombaton 102 olyan képviselő neve szerepelt, akik Sunak indulását támogatják.

Elemzések szerint három tory politikusnak, Rishi Sunak mellett Boris Johnson volt miniszterelnöknek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek lehet reális esélye a vezetőválasztási versengés megnyerésére. Mint ismeretes, erre azért kerülhetett sor, mert az eddigi pártvezető, Liz Truss miniszterelnök csütörtökön lemondott a posztjáról.

Szombatig csak Penny Mordaunt jelezte hivatalosan, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Johnson azonban Truss lemondása után megszakította vakációját, és szombaton visszatért Londonba. Egyik közeli politikai szövetségese, Sir James Duddridge külkereskedelmi államtitkár a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta, Johnson neki már jelezte, hogy indulni kíván a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. A BBC szombati összesítése szerint eddig 46 konzervatív alsóházi képviselő jelentette be nyilvánosan, hogy Boris Johnson indulását támogatja, Penny Mordaunt egyelőre 21 frakciótag támogatását szerezte meg.

A szabályok alapján hétfő délutánig lehet jelentkezni a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, és azok a jelentkezők juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását elnyerik. A 357 fős frakciólétszám legfeljebb három jelölt részvételét teszi lehetővé a vezetőválasztási folyamatban. Ez a létszám azt is jelenti, hogy ha az egyik jelölt mögött 158 vagy ennél több frakciótag felsorakozik, akkor csak két jelölt indulása lehetséges, mivel a harmadik már nem tud legalább száz támogatót szerezni. Ha hétfőre sikerül három jelentkezőnek egyenként száz  frakciótag támogatását megszerezni, az alsóházi tory pártcsoport egyetlen szavazási fordulót tart, és a versengésből az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja. Ha az állva maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 170 ezres tagsága gyorsított online szavazási eljárással választja meg közülük a párt új vezetőjét és így a következő brit kormányfőt. E szavazás határideje jövő péntek, így legkésőbb október 28-án új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak.

Az új kormányfő kiléte azonban már hétfőn kiderülhet, ha csak egy jelentkezőnek sikerül száz frakciótag támogatását elnyernie, mert ebben az esetben értelemszerűen nem lenne szükség a párttagság szavazására. E forgatókönyv megvalósulása esetén hétfőtől Rishi Sunak lenne a Konzervatív Párt új vezetője és az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik