Nagyvilág

Boris Johnson megszakította a nyaralását, hogy újra kormányfő legyen

Daniel Leal - WPA Pool / Getty Images
Daniel Leal - WPA Pool / Getty Images

Boris Johnson Liz Truss brit kormányfő lemondása után megszakította karibi vakációját és szombaton visszatért Londonba. Egyik közeli politikai szövetségese, Sir James Duddridge külkereskedelmi államtitkár a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Johnson neki már jelezte, hogy indulni kíván a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, amivel visszatérhet a miniszterelnöki posztra.

A BBC szombati összesítése szerint eddig 50 konzervatív alsóházi képviselő jelentette be nyilvánosan, hogy Boris Johnson indulását támogatja. Johnson kampánystábja szombat délután azt közölte, hogy a volt miniszterelnöknek is megvan a száz frakciótámogatója. A BBC azonban hangsúlyozta, hogy ez sokkal több, mint az általa vezetett listán szereplő támogatók száma.

A brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó konzervatív frakciótagok közül is sokan elvetették a Johnson környezetéből érkező közlést a száz támogató összegyűjtéséről. Az egyik tory képviselő “teljes képtelenségnek”, többen “badarságnak”, “teljes ostobaságnak” nevezték a bejelentést.

Boris Johnsonon kívül Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt indulhat a kormányfőséget jelentő pártvezetői pozícióért. Rishi Sunak elsőként szerezte meg a jelöltséghez szükséges legalább száz frakciótag ajánlását, szombat estéig 112 képviselő állt mögötte. Penny Mordaunt pedig szombat estig 21 képviselőtársa támogatását tudhatja magáénak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik