Nagyvilág

A prágai magyar nagykövet rosszalló levelet írt egy cseh lapnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A cseh Deník N levelet kapott Baranyi András prágai magyar nagykövettől, aki a lap újságíróit bírálta. A magyar diplomata a Petr Fiala miniszterelnökkel készült interjút, pontosabban a Szijjártó Péter moszkvai útjával kapcsolatos kérdéseket kifogásolta.

A nagykövet szerint a Deník N munkatársai elfogult véleményüket rejtették a kérdésekbe, „aminek célja az interjúalany és az olvasók befolyásolása, valamint a közép-európai országok egységének aláásása volt, éppen akkor, amikor a szomszédunkban háború dúl”.

Baranyi András úgy véli, az ilyen esetek „elítélendők”, és megnehezítik a Cseh Köztársaság és Magyarország közötti jó viszony fenntartását.

Tisztelettel kérem a Főszerkesztő Urat, hogy az általa vezetett szerkesztőség a jövőben igyekezzen objektív tájékoztatást adni Magyarországgal és a magyar kormánnyal kapcsolatban

– zárul a nagykövet levele.

Újságírói tevékenységem során még soha nem találkoztam azzal, hogy egy külföldi kormány a nagykövetén keresztül hasonló vádakkal illette volna a médiát

írta válaszlevelében Pavel Tomášek, a Deník N főszerkesztője. A nagykövetet arról is biztosította, hogy a magyarországi történésekről a Deník N megalakulása óta objektíven tájékoztatnak, a jövőben sem terveznek változtatni ezen a gyakorlaton.

Úgy gondoljuk, hogy az Ön levele és vádjai példátlan nyomást gyakorolnak egy független médiumra egy olyan ország kormánya részéről, amely ország jelenleg a 85. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-rangsorában. Az ilyen nyomásgyakorlást határozottan elutasítjuk

– írta Pavel Tomášek.

A magyar nagykövet által kifogásolt interjúban arról kérdezték Petr Fialát, hogy szerinte rendben van-e, hogy Szijjártó Péter az EU-s energetikáért felelős miniszterek prágai informális csúcsáról közvetlenül Moszkvába utazott.

Nem probléma, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokat követően az egyik miniszter azonnal Moszkvába megy, hogy mindent elmondjon? Ez nem ássa alá Európa egységét az Oroszország elleni fellépésben?

– hangzott az egyik érdés.

Egyes országok másképp látják a Moszkvához fűződő viszonyt, mint mások, ez tény. És Magyarország nem csinál ebből titkot. Az európai egység alatt nem azt értem, hogy mindannyian ugyanazt gondoljuk, hanem azt, hogy közös nevezőre tudunk jutni. Ez a cseh elnökség és a viták lényege, mert végül azzal fogunk távozni, hogy mindannyian egyetértünk az Oroszország elleni szankciókban, Ukrajna támogatásában, ide értve Magyarországot is. Az egység az eredmény

– válaszolta a cseh kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik