Nagyvilág

WHO-főigazgató: Fogytán az idő a népirtás megakadályozására Etiópiában

CARSTEN KOALL / DPA / AFP
CARSTEN KOALL / DPA / AFP

„Fogytán az idő a népirtás megakadályozására az etiópiai Tigrében” – figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WO) főigazgatója.

A tigréi származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdán Genfben újságíróknak elmondta:

Nincs máshol a világon olyan helyzet, amelyben hatmillió embert tartanak majdnem két éve ostrom alatt, és a banki szolgáltatásokat, az élelmiszert, az elektromos áramot, az egészségügyi ellátást fegyverként használják.

Tedrosz, Etiópia korábbi egészségügyi és külügyminisztere felhívta a figyelmet a régióban kialakult egészségügyi válságra, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „szenteljenek annyi figyelmet ennek a válságnak, amennyit megérdemel”.

Most még van egy kis idő a népirtás megakadályozására

– mutatott rá a WHO főigazgatója.

Tedrosz a válság idején végig kritikus volt az etiópiai kormánnyal szemben, Addisz-Abeba ezért az év elején azzal vádolta meg, hogy beavatkozik Etiópia belügyeibe, ami nem felel meg a hivatalától elvárt szakmai elvárásoknak.

Etiópiában 2020 novembere óta a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki, amely humanitárius válsághoz vezetett. Az etióp miniszterelnök, Abij Ahmed centralizációs törekvéseit a TPLF fenyegetésnek élte meg az ország föderális berendezkedésére nézve, ezért egyoldalúan kihirdették a tartomány elszakadását az anyaországtól, ami polgárháborúba torkollott.

A konfliktus több ezer ember életét követelte, miközben a WHO szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

Augusztusban újra fellángoltak a harcok a térségben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik