Nagyvilág

Oroszország döntött: visszavonja eddigi diplomáciai jelenlétét Nyugatról

Nincs értelme és szándék sincs arra, hogy fenntartsuk a korábbi jelenlétünket a nyugati országokban. Az embereink olyan körülmények között kénytelenek dolgozni, amelyek nehezen nevezhetők emberinek. Állandó problémákat okoznak nekik, fizikai támadások fenyegetik őket. Legfőképp pedig – nincs ott teendő, mióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk

– ezt mondta kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt tartott beszédében.

Felidézte, hogy Oroszország éveken át figyelmeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartja a biztonsági fenyegetést a határain. “Ilyen körülmények között a súlypontot olyan országokra fogjuk helyezni, amelyek készek velünk az egyenrangúság és a kölcsönös előnyösség alapján együttműködni, s jó kilátásokkal rendelkező projektekre törekedni” – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy jelenleg zajlik a külügyminisztérium “tevékenységének földrajzi áttájolása külföldön, illetve a belső apparátusban is”. “Az úgynevezett harmadik világ, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai nagyobb figyelmet érdemelnek. A magas és legmagasabb szinten is több olyan tervről zajlik egyeztetés, amely diplomáciai támogatást igényel a többi között üzleti, közös kulturális, humanitárius és oktatási projektek szempontjából” – fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy a partnerek száma, amelyekkel Oroszország jelenleg fejleszti kapcsolatait, mutatja, hogy szó sincs Moszkva elszigeteltségéről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik