Nagyvilág

25 év börtönre ítéltek Fehéroroszországban egy férfit, mert Lukasenka ellen tüntetett

Huszonöt év börtönnel sújtották Fehéroroszországban Mikalaj Avtuhovics kormányellenes aktivistát, írja az MTI az AP amerikai hírügynökség információi alapján. Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálójaként ismert Avtuhovicsot a többi között terrorcselekmény előkészítése, hazaárulás és hatalomátvételi kísérlet miatt ítélték el.

Az 59 éves volt katonatiszt az afganisztáni szovjet háború veteránja, egyebek között adományokat segített gyűjteni a fehérorosz ellenzéknek a több mint 28 éve hatalmon lévő Lukasenka ellen.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és a nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, melyekre a rezsim egyre keményebben reagált. A hatóságok megtorlásul több száz embert letartóztattak, és az ellenzéki vezetők szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

Avtuhovics nem az egyetlen aktivista, aki rács mögé került Fehéroroszországban, tizenegy társát sújtották eddig kettőtől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik