Nagyvilág

Felháborította a törököket, hogy Erdoğan szerint a sors a felelős a bányarobbanásért

PRESS OFFICE OF THE PRESIDENCY OF TURKEY / AFP
PRESS OFFICE OF THE PRESIDENCY OF TURKEY / AFP

41 halottat követelt egy állami tulajdonú, törökországi bányában történt robbanás, amely órákra a föld alá zárta a bányászokat a Fekete-tenger északi partján fekvő Amasra városában. Recep Tayyip Erdoğan elnök kijelentése, miszerint a „sors” a hibás, komoly felháborodást váltott ki Törökországban.

Erdoğan szombaton a robbanás hírére a helyszínre sietett, ahová akkor érkezett, amikor a mentőcsapatok a legalább 300 méter mélyen a föld alatt keletkezett tűz megfékezésén dolgoztak, amelyet a tisztviselők szerint valószínűleg a bányában felgyülemlett gyúlékony gázok, az ún. sújtólég okozott.

Erdoğan kezdetben azt sugallta, hogy végső soron a „sors” felelős a halálos balesetért, majd hangsúlyozta, hogy az Amasrába küldött háromtagú ügyészi csoportnak a robbanás okának felderítésén kell dolgoznia. „A közigazgatási és igazságügyi vizsgálat ki fogja deríteni, hogy mi okozta a robbanást, és ki a felelős, ha van egyáltalán felelős” – mondta a bányászok, mentőmunkások és helyi tisztviselők tömegétől körülvéve, majd hozzátette: „Természetesen megbocsáthatatlan számunkra, hogy továbbra is jelentős halálos áldozatokkal járó balesetek történnek a bányáinkban. Nem akarjuk, hogy hiányosságok vagy szükségtelen kockázatok legyenek a bányáinkban”.

A török elnök kezdeti felvetése, miszerint a halálos bányaszerencsétlenségek a kockázatos iparág természetes következményei, megismétli a Törökország eddigi legsúlyosabb bányaszerencsétlenségére adott ellentmondásos válaszát, amelyben 2014-ben Soma városában 301 ember halt meg, és mire reagálva azt mondta, hogy „ilyen dolgok megtörténnek”, ami dühödt reakciókat és tiltakozásokat váltott ki. Az ügyészek azt is megállapították, hogy egy második halálos bányaszerencsétlenség, amely tizennyolc ember halálát okozta még abban az évben, megelőzhető lett volna.

Ellenzéki politikusok, szakszervezeti aktivisták és megfigyelők egyaránt megkérdőjelezték, hogy a kormány ígéretei, amelyek szerint a Soma katasztrófáját követő években a veszélyes iparágban növelni kívánta a munkavállalók biztonságát, sikerrel jártak-e. Sokan arra mutattak rá, hogy az állami tisztviselők körében súlyos az elszámoltathatóság hiánya a végzetes hibákért, valamint hibáztatták a szabályok esetleges végrehajtását is, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik