Nagyvilág

Már 40 halálos áldozata van a törökországi bányarobbanásnak

AFP
AFP

Frissítünk!

A The Guardian délelőtt 11 órakor közzétett cikkében már 40 halottról ír.

Huszonötre emelkedett az észak-törökországi szénbányában történt robbanás halálos áldozatainak száma, a mentők több tucatnyi, még mindig a föld alatt rekedt munkást próbálnak kimenteni. A hivatalos adatok szerint további 28 bányász megsérült – írja az MTI.

A robbanás helyi idő szerint 18:15-kor történt pénteken a fekete-tengeri Amasra város egyik bányájában, és 25 ember életét követelte – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren, aki elmondta, hogy a bányából kihozott 11 embert kórházban ápolják. A mentőcsapatok több tucatnyi, 300 és 350 méter mélyen a tengerszint alatt rekedt munkás megmentésén dolgoznak.

Fatih Donmez török energiaügyi miniszter azt mondta, az első adatok azt mutatják, hogy sújtólégrobbanás történt. A török állami katasztrófavédelmi ügynökség, az Afad kezdetben azt állította a Twitteren, hogy egy hibás transzformátor okozta a robbanást, de később visszavonta állítását, és azt mondta, hogy ismeretlen okokból metángáz gyulladt meg.

A török média által a bánya bejáratáról sugárzott felvételeken a csapdába esett bányászok családtagjai voltak láthatók, amint a mentőmunkások oxigénnel látják el a bányából kimentett munkásokat, és a legközelebbi kórházakba szállítják őket.

Nem tudom, mi történt – mondta az Anadolu hírügynökségnek egy bányász, akinek sikerült sértetlenül kijutnia a tárnákból.

Hirtelen nyomást éreztem, és nem láttam semmit

– tette hozzá. Mivel a robbanás nem sokkal napnyugta előtt történt, a mentési műveleteket a sötétség is lassította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik