Nagyvilág europoli

A német kancellár azért bővítené az EU-t, hogy annak nagyobb geopolitikai súlya legyen

EPA/Hannibal Hanschke
EPA/Hannibal Hanschke

Olaf Scholz német kancellár az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombati kongresszusán ismét az Európai Unió reformját sürgette, hogy képes legyen újabb tagokat felvenni.

A szociáldemokrata politikus beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában.

“Mindazonáltal világosan megmondom, ha törekvésünk egy geopolitikai súllyal rendelkező Európa, akkor a többségi döntéshozatal nyereséget, nem pedig veszteséget jelent a szuverenitás szempontjából” – hangoztatta.

Kijelentette, hogy az EU megtartja szavát, ami a tagjelölti státuszt kapott államokat illeti, ideértve több nyugat-balkáni országot, Ukrajnát és Moldovát is. Egy huszonhét, harminc vagy harminchat tagú egyesült Európai Unió több mint 500 millió szabad és egyenlő állampolgárral még erősebben éreztetheti súlyát a világban” – húzta alá.

A német kancellár egy katonai értelemben is erősebb Európai Uniót, s e tekintetben összehangolt fegyver- és felszerelés beszerzési programot szorgalmazott, az EU gyorsreagálású erőinek 2025-ig történő létrehozását és az európai fegyveres erők központjának kialakítását javasolta.

Beszélt arról is, hogy az uniós tagállamoknak rendezniük kell a pénzügyi- és migrációs politikát érintő vitáikat. Scholz kijelentette, hogy az illegális migrációt csökkenteni kell, de erőfeszítéseket kell tenni a legális bevándorlás támogatására a szakképzett munkaerő behozatala érdekében.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik