Nagyvilág

Közel 70 gyerek halálát okozta Gambiában egy Indiában gyártott köhögés elleni szirup

Getty Images
Getty Images

Leállították egy indiai gyógyszergyár köhögés elleni szirupjának előállítását, miután az vezetett minden valószínűség szerint tömeges gyermekhalálozáshoz Gambiában, írja a BBC.

Az indiai hatóságok megállapították, hogy a Maiden Pharmaceuticals a tesztelési és gyártási tevékenység során több szabályt is megsértett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban globális riasztást adott ki a Maiden által gyártott négy köhögés elleni szirupra, amely miatt közel 70 gyerek veszítette életét. Közölték, a termékekből a fekete piacon más országokba és régiókba is juthatott.

A nyomozások Indiában és Gambiában is tartanak még. Adama Barrow gambiai elnök ígéretet tett rá, hogy minden követ megmozgatnak az igazság feltárása érdekében.

Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a szirupokat egy amerikai székhelyű vállalat importálta a nyugat-afrikai országba. Mostanra mind az 50 ezer üveg gyógyszert lefoglalták.

A gyártó cég múlt héten azt közölte, sokkolták őket a médiaértesülések a gyermekhalálokról és lesújtónak nevezték a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik