Nagyvilág

Tagjelölti státuszt javasol Boszniának az EU

Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy Bosznia-Hercegovina kapjon tagjelölt státuszt az Európai Unióhoz, azzal a feltétellel, hogy megerősíti a demokráciát és további lépéseket tesz a csatlakozás felé.

Ismét a változás szele járja át Európát, és ezt a lendületet meg kell ragadnunk. A Nyugat-Balkán a mi családunkhoz tartozik, és ezt nagyon-nagyon világossá kell tennünk

idézi a Reuters Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Az EU-bővítésről szóló éves jelentésében a Bizottság rögzítette, hogy Boszniának meg kell erősítenie a demokráciát, azaz

  • az állami intézmények működőképességét,
  • a jogállamiságot,
  • meg kell küzdenie a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel,
  • garantálnia kell a média szabadságát és a migráció kezelését.

Több nyugat-balkáni országnak azonban fogytán a türelme az EU bővítésének lassú ütemezése miatt. Kritikus hangok szerint ez teret enged Oroszországnak és Kínának, hogy kiterjessze befolyását a térségben.

Von der Leyen szerint az EU ellenfelei „geopolitikai sakktáblaként” tekintenek a Balkánra, amely „éket ver a régió és Európa többi része közé”.

Bisera Turkovic boszniai külügyminiszter üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte a döntést, amely reformok sorára és a szükséges feltételek teljesítésére ösztönzi az államot az EU-tagsági tárgyalások megkezdése előtt.

A folyamat újraélesztése létfontosságú Bosznia-Hercegovina polgárai és állama, valamint az egész régió stabilitása szempontjából

írta Turkovic a Twitteren.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője Bosznia tagjelölti státuszának ajánlását kommentálva kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni inváziója rávilágított az EU-bővítés fontosságára és geopolitikai jelentőségére.

„Ez egy hosszú távú befektetés kontinensünk békéje, jóléte és stabilitása szempontjából” – idézi Borrell szavait a nemzetközi hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik