Nagyvilág

Momentum: Orbán a tüntetők miatt inkább a hátsó bejáratot választotta Berlinben

Nem sokkal azután, hogy regisztrált a Twitterre, Orbán Viktor hétfőn Berlinben tette tiszteletét a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon, és többek mellett Olaf Scholz német kancellárral is találkozott. Arról már az RTL tudósítása is tett említést, hogy a magyar miniszterelnököt a prágaihoz hasonló füttykoncert várta Berlinben.

Most a Momentum adott ki közleményt, melyben azt írják, hogy a Freie Ungarische Botschaft demonstrációján helyi civilek, ukrán tüntetők és kint lévő momentumosok várták a miniszterelököt, hogy „kifejezzék véleményüket a magyar kormány Putyin-barát politikájával szemben, és tiltakozzanak a demokrácia leépítése ellen.” A közlemény szerint Orbánnak „vélhetően nem tetszett a prágai füttykoncert, vagy félt találkozni a tömeggel”, ezért inkább a hotel hátsó bejáratát választotta a kíséretével együtt.

A tüntetésen a Freie Ungarische Botschaft szónoka, Adamik Péter felhívta a figyelmet, hogy miközben sok nyugati vezető megfordult Kijevben az elmúlt hónapokban, csütörtökön Szijjártó Péter egyedüli EU-s külügyminiszterként Moszkvában járt az orosz energiaipar vezetőinél (és korábban az orosz külügyminiszterrel Szergej Lavrovval is találkozott). Közülük sokan az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáin szerepelnek – olvasható a szövegben.

A közleményben említik továbbá, hogy a Momentum berlini szervezetének tagja, Kerpel-Fronius Ádám arról beszélt, hogy az ukrán háború által nyilvánvalóvá vált Orbán Putyin iránti lojalitása, hiszen sem a februári invázió, sem az áprilisi magyar választások után nem hagyott fel az orosz érdekek támogatásával. „Erre jó példa az orosz propaganda terjesztése: a kormány által irányított Magyar Nemzet a krími hidat ért támadást civilek elleni terrortámadásnak nevezte” – írják.

A demonstrációt a ukrán Vitsche aktivistái zárták. Oroszországot terrorista államnak nevezték és Olaf Scholz német kancellárt megszólítva azt kérdezték, „rendben van-e, hogy kezet ráz egy olyan emberrel, aki az Európai Unión belül totalitárius államot épít, a médiát a kezében tartja és támogatja az orosz terrorista államot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik