Nagyvilág europoli

Egy összegben, azonnal kérné a Fidesz az összes uniós pénzt

Az orosz–ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult válságra tekintettel valamennyi tagállam azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz

– ezt mondta a Hvg cikke szerint Deli Andor, a fideszes EP-képviselő hétfőn az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága előtt hétfőn. A bizottság a a 2023-as uniós költségvetés parlamenti javaslatáról szavazott, ennek keretében szólalt fel a magyar képviselő, indítványozva, hogy a jövőben az összes uniós forrást megkapják egy összegben a tagállamok.

A 2023-as uniós költségvetést az EP saját olvasatában 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest. Az Európai Bizottság eredeti javaslata 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás volt és 166,2 milliárd euró kifizetés. Az EP javaslatát még az októberi plenáris ülésnek is meg kell erősítenie. Ezután kezdődnek majd az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal.

A Fidesz delegációjának közleménye szerint továbbá a Költségvetési Bizottság elfogadta a Fidesz EP-képviselőinek kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy 2023-ban 10 millió euróval több pénzt kapjanak a fiatal gazdálkodók és a Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) költségvetését is növelnék, hiszen az ebből a forrásaiból részesülő nyugat-balkáni országoknak ugyanúgy szembe kell nézniük a növekvő energiaárak és aszály okozta gazdasági nehézségekkel, de nehezebb gazdasági helyzetben vannak, mint az uniós tagállamok  –olvasható a cikkben. Az IPA forrásokat a képviselők 45 millió euró kötelezettségvállalással és 22,5 millió euró kifizetéssel emelnék, olvasható a lap cikkében.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik