Nagyvilág

Joe Biden elnöki kegyelmet ad mindenkinek, aki marihuánabirtoklásért került börtönbe

MANDEL NGAN / AFP
MANDEL NGAN / AFP

Joe Biden elnök rendeletet ad ki, amelyben kegyelemben részesít minden olyan amerikait, akit kis mennyiségű marihuána birtoklása miatt ítéltek el szövetségi szinten.

Túl sok életet tettünk tönkre azzal, hogy marihuána birtoklásért küldtünk börtönbe emberek, olyan magatartásért, amelyet sok állam már nem tilt

– mondta Biden csütörtökön közzétett nyilatkozatában, hozzátéve, hogy nem fehér etnikumú kisebbségek statisztikailag sokkal nagyobb valószínűséggel kerültek börtönbe kannabisz birtoklás miatt.

A kegyelem részeként megszűnnek a „szükségtelen akadályok a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatási lehetőségek előtt”, ugyanis az elítéltek nyilvántartását törlik – teszi hozzá Biden.

A Fehér Ház becslése szerint az elnöki kegyelem 6500 szövetségi elítéltet érint. A demokrata elnök azt is elmondta, hogy fel fogja szólítani kormányzókat, hogy állami szinten is részesítsék kegyelemben a marihuánabirtoklásért bebörtönzött polgárokat.

Emellett utasítja az igazságügyi és az egészségügyi minisztériumot, hogy vizsgálják felül, hogyan a kannabisz jogi státuszát a szövetségi törvénykezés szintjén.

A marihuánát a heroinnal azonos szintre soroljuk – és úgy kezeljük, mintha veszélyesebb volna, mint a fentanil. Ennek így semmi értelme.

– vélekedik az elnök.

A rekreációs célú marihuána fogyasztás az Egyesült Államok 19 államban és Washington DC-ben is legális, míg a szer orvosi célú felhasználását 37 államban és három amerikai külbirtokon engedélyezték.

Az elnöki kegyelem Biden eddigi legfontosabb intézkedése az amerikai kábítószertörvények reformja terén, amely lendületet adhat a félidős választásokra készülő demokratáknak.

Bident korábban sok kritika érte az 1994-es büntetőtörvény megalkotásáért, amely megnövelte a kábítószer-bűncselekmények miatti letartóztatásokat és börtönbüntetéseket, különösen a feketék és a spanyolok esetében.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik