Nagyvilág

Szlovéniában megszavazták az azonos nemű párok házasságát

Milos Vujinovic / SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Milos Vujinovic / SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt, beleiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is. Az MTI tájékoztatása szerint a jogszabályt 48 igen és 29 nem szavazattal fogadták el.

A módosított törvény a házasságot két személy szövetségeként határozza meg, és lehetővé teszi az azonos nemű házastársak számára, hogy ugyanolyan feltételekkel fogadjanak örökbe gyermeket, mint a különneműek. A kormány által kidolgozott törvényjavaslatot két hónappal azután fogadták el, hogy az alkotmánybíróság kimondta, az azonos neműek házasságának és az általuk történő örökbefogadásnak a tilalma nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

A testület két azonos nemű házaspár alkotmányjogi panasza alapján tárgyalt az ügyben. A pároknak nem engedélyezték a házasságkötést az anyakönyvi hivatalban, és nem kerülhettek fel az örökbefogadásra jelentkező szülők listájára. A bíróság az utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy határozata nem vezet be örökbefogadási jogot, mindössze annyit jelent, hogy a jogalkotónak szem előtt kell tartania a diszkrimináció tilalmát, és lehetővé kell tennie az azonos nemű házaspárok számára, hogy örökbefogadásért folyamodhassanak. A bíróság ekkor hat hónapot adott a parlamentnek, hogy módosítsa a jogszabályt.

A Robert Golob kormányfő vezette balközép koalíció támogatta a törvénymódosítást, míg az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) párt nemmel szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik