Nagyvilág

Pert vesztett a holland kisváros, amiről elterjedt az összeesküvés-elmélet, hogy sátánista pedofilok lakják

Vincent van Zeijst / Wikimedia Commons
Vincent van Zeijst / Wikimedia Commons

Egy holland kisváros pert vesztett a bíróságon a Twitter ellen, amelytől azt követelték, tegyen többet annak érdekében, hogy megállítsa a platformon a településről terjedő összeesküvés-elméletek terjedését, melyek szerint sátánista pedofilok hálózata üzemel ott.

A Guardian tudósítása szerint a Hollandia nyugati részén található Bodegraven Reeuwijk szeptemberben indított pert az alaptalan pletykák miatt, amit elsőként három férfi kezdett el terjeszteni még 2021-ben.

A Twitteren megállíthatatlanul terjedt a konspirációs elmélet a sátánista pedofilokról. A 34 ezres kisvárosra tömegével érkeztek az emberek, hogy a temetőben leróják a kegyeletüket az állítólagos áldozatoknak.

Kedden egy hágai kerületi bíróság az ítéletében kimondta, a Twitter jelenleg eleget tesz annak érdekében, hogy a Bodegraven történetéről szóló törvénytelen tartalmakat eltávolítsa a felületéről. Hozzátették, a cég felfüggesztett egy fiókot, amely rágalmazó tweeteket tett közzé korábban, és minden retweetet is töröltek a platformról.

A bíróság szerint az amerikai vállalat nem kötelezhető arra, hogy mások véleménynyilvánítását is törölje, mert az már túlmutat az ügyön.

A pletykákat terjesztő három férfi egyike azt állította, hogy az 1980-as években zaklatták őt, sátáni rituálékon kellett részt vennie és látta egy gyerek meggyilkolását is. Júniusban viszont rágalmazás és fenyegetés miatt elítélte őt és egy másik társát a bíróság, mert nem találtak bizonyítékokat a sátánista pedofil hálózat létezésére.

A harmadik férfi 2021 augusztusában tartóztatták le Észak-Írországban, de csak néhány hónapja adták át Hollandiának, így őt még nem állították bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik