Nagyvilág

Jelentősen erősített pozícióin a „bevándorlásellenes” párt Svédországban

Tovább erősítette pozícióit Svédországban a „bevándorlásellenes” szélsőjobboldali-populista párt, a Svéd Demokraták, amely a második helyen futott be a szeptemberi választásokon. Az AP hírügynökség szerint szombaton a párt a svéd parlamentben négy bizottság elnöki posztot szerezett meg, és ezzel a korábbiaknál lényegesen nagyobb befolyást gyakorolhat a svéd politika fősodrában.

A Svéd Demokraták új parlamenti tisztségei között szerepel az igazságügyi, a külügyi, az üzleti és munkaerő-piaci bizottság elnöki posztja.

Ez fontos számunkra, mérföldkő a párt történetében

– mondta az SVT svéd közszolgálati műsorszolgáltatónak Richard Jomshof, svéd demokrata képviselő, aki az igazságügyi bizottság következő elnöke. Szerinte a pozíciószerzés annak a ténynek a kifejeződése, hogy ők Svédország második legnagyobb pártja

A négy elnöki poszton kívül a párt jelölhette a parlament civil, közlekedési, védelmi és adóügyi bizottságának alelnökeit is.

A posztokról szóló döntéseket pénteken jelentette be a koalíciós kormányalakításról tárgyaló négy jobbközép párt egy közös közleményében. A Svéd Demokraták szombaton jelentette be jelöltjeit.

Ulf Kristersson, a jobbközép Mérsékelt Párt – a választásokon a harmadik helyezett formáció – vezetője olyan kormány alakítását helyezte kilátásba, amelyben a Svéd Demokraták valószínűleg a koalíció részét képezik majd, vagy legalább a parlamenti többség megteremtéséhez hozzájárulnak.

Kristerssonnak október 12-ig kell bemutatnia a pártokkal folytatott tárgyalásainak eredményeit Andreas Norlen parlamenti elnöknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik