Nagyvilág

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket

Angelos Tzortzinis / AFP
Angelos Tzortzinis / AFP
Ursula von der Leyen szerint ez Európa szabadságát jelképezi.

Szombaton átadták a Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezetéket – számolt be az MTI az AP nemzetközi hírügynökségre hivatkozva.

A Görögország-Bulgária gázösszekötő vezeték (IGB) júliusban készült el, most pedig a szállítás is elindult meg rajta. Ennek az európai energiabiztonság szempontjából azért nagy a jelentősége, mert Oroszország még április végén leállította a gázszállítást Bulgária felé, miután Szófia az orosz fél követelését figyelmen kívül hagyva nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

A 183 kilométer hosszú vezeték az északkelet-görögországi Komotiní városából, a transzadriai gázvezetékre (TAP) csatlakozva indul, innen egészen az északra fekvő Sztara Zagora bolgár városig fut. A tervek szerint a vezeték kezdő kapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lehet, amit később ötmilliárdra bővítenének.

Teodora Georgijeva, a projekt bulgáriai felelőse szerint a gázvezeték több nyugat-balkáni ország gázellátását is biztosítani tudja, és a segítségével Moldovába és Ukrajnába is képesek lesznek gázt szállítani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ez a vezeték képes megváltoztatni az Európában fennálló energiabiztonsági helyzetet, minthogy az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télen. Hozzátette, az Európai Bizottság közel 250 millió euróval (105,7 milliárd forinttal) járult hozzá a hálózat kiépítéséhez.

Von der Leyen azt mondta, Európának mindene megvan ahhoz, hogy energiaellátásában függetlenedjék Oroszországtól, a többi pedig már „csak politikai akarat kérdése”. A beszámoló szerint a szombati szófiai ceremónián von der Leyen arról is beszélt, hogy a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik