Nagyvilág

Ilyenek lesznek a III. Károly képmásával ellátott pénzérmék

Tom HARRISON / Királyi pénzverő / AFP
Tom HARRISON / Királyi pénzverő / AFP

A királynő halálát követően Nagy-Britannia új uralkodójának, III. Károly királynak az arcképe kerül a bankókra és a pénzérmékre. A képmását viselő 50 penny-s érmét – amely heteken belül forgalomba is kerül – a BBC tárta a világ elé.

Az uralkodó képmását Martin Jennings brit szobrászművész készítette, és az évszázados hagyományoknak megfelelően a brit államfő ezúttal balra néz, tehát az elődjével ellentétes irányba. Emellett a korábbi brit királyokhoz hasonlóan – valamint a királynőtől eltérően – az érmén szereplő uralkodó nem visel koronát.

III. Károly személyesen hagyta jóvá a képmását, amellyel a BBC értesülései szerint elégedett.

TOM HARRISON / Royal Mint / AFP

Az új 5 fontos érme hátoldalán a királynő két portréja lesz látható: az egyik a fiatal uralkodót, a másik pedig a régóta hivatalban lévő államfőt mutatja be, így tisztelegve a királynő hét évtizedes uralkodása előtt. Az 50 pennys érme hátlapján a királynő koronázásának emlékére vert 1953-as koronán használt minta másolata lesz látható.

A II. Erzsébet királynő arcképével ellátott érméket és bankjegyeket cseréje nem azonnal történik, hanem fokozatosan megy végbe, így a most elhunyt uralkodó portréjával díszített pénzek még évekig forgalomba maradnak. Egyelőre a királynő és a király arcképével ellátott bankjegyekkel és érmékkel is lehet majd fizetni az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik