Nagyvilág

Orbán Viktor: Magyarország szívbéli és tiszteletbeli szomszédja Republika Srpska-nak

ELVIS BARUKCIC / AFP
ELVIS BARUKCIC / AFP

Orbán Viktor határozott támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt – írta a Balkan Insight.

„Magyarország szomszédja Szerbiának, és szívbéli, tiszteletbeli szomszédja Republika Srpska-nak, ami ott történik, az a mi számunkra is fontos, mert hatást gyakorol Magyarországra, a térségre” – mondta Orbán Viktor a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság választópolgáraihoz intézett videoüzenetében. Az 1995-ös Daytoni Egyezmény óta Bosznia-Hercegovinát területileg két nagyobb entitásra, egy szerbre (Republika Srpska, Szerb Köztársaság) és egy bosnyák-horvátra (Bosznia-hercegovinai Föderáció) bontották szét. Mindhárom etnikai közösség – a katolikus horvátok, a muszlim bosnyákok és az ortodox keresztény szerbek – egy-egy képviselőt delegálhatnak Bosznia-Hercegovina kollektív államelnökségébe.

A magyar miniszterelnök nyilatkozatát Dodik (kiemelt képünkön), a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségi oldalán osztották meg.

Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak, és a szerb nép barátjának a támogatást

– reagált lelkesen Dodik a Twitterén, amelyet a 444.hu vett észre.

Orbán Viktor elismerően beszélt Milorad Dodikról, akit a barátjának tart. „Olyan embert ismertem meg benne, aki megvédi a békét, aki nyitott a párbeszédre, aki kiáll a daytoni szerződés betartása mellett, és aki mindig, minden körülmények között kiáll a szerb emberek érdekéért” – mondta Orbán Viktor üzenetében, hangsúlyozva, mindig is támogatta őt és a jövőben is szeretne vele együttműködni. – Isten éltesse az összes szerbet az egész Balkán térségében – mondta Orbán Viktor üzenete végén.

Tavaly decemberben, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) központjában, Banja Lukában tett látogatása során Orbán Viktor Magyarország 100 millió eurós pénzügyi támogatását ajánlotta fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter az első részlettel, 35 millió euróval érkezett Boszniába.

Kapcsolódó
Boszniát bomlasztó szerbeket támogat a magyar kormány, az államfő lefasisztázta
A muszlim bosnyákokat kihívásnak tekinti a magyar kormány Bosznia jövőbeli EU-csatlakozásakor. Ám ottani szerbek – akik szétszednék az országot, és akiknek a vezetője ellen az Egyesült Államok szankciókat rendelt el januárban – 100 millió eurót kapnak az Orbán-kormánytól.

Dodik ellen az Egyesült Államok januárban rendelt el szankciókat, a brit kormány pedig idén áprilisban. London nyíltan kiállt Bosznia egysége mellett, amire jelenleg Dodik és társai jelenti a legnagyobb fenyegetést. Azzal indokolták a lépést, hogy a politikus megpróbálja aláásni Bosznia-Hercegovina legitimitását és az ország működőképességét. Dodik ugyanis szeretné leválasztani a boszniai államszövetségről saját territóriumát, a Republika Srpskát, és kivonulna a közös igazságszolgáltatásból, a hadseregből és a helyi horvátokkal és bosnyákokkal együtt működtetett adóhatóságból.

Erről a pártja által uralt köztársaság parlamentje már döntött is tavaly december 10-én. Igaz, a boszniai szerbek érdemben nem sokat tettek eddig, a leválás a boszniai államközösségről egyelőre inkább retorikai fogás náluk.

Bosznia-Hercegovina államiságát Dodik és az olyan fasiszták kérdőjelezik meg, mint ő, Orbán és a hasonlók

– reagált az akkori eseményekre Zeljko Komsic, Bosznia-Hercegovina horvát származású államfője még szilveszterkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik