Nagyvilág

A kormány vakcinát adományozott Kazahsztánnak, ahol új energiaforrásokról tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Facebook oldala
Szijjártó Péter Facebook oldala
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagából 210 ezer adagot adtak át ingyen.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a kormány határozata a Kazah Köztársaság részére történő COVID–19 vakcina adományozásáról. A járványügyi helyzetet szem előtt tartva, az állami vagyonról szóló törvény alapján döntöttek úgy, hogy az állam tulajdonában lévő 210 600 adag Comirnaty (PFIZER) vakcinát ingyen átadják a Kazah Köztársaságnak.

Pintér Sándor belügyminiszternek – a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával – azonnal gondoskodnia kellett arról, hogy a készlet rendelkezésre álljon, a külügyminiszternek pedig az átadást kellett azonnal előkészítenie.

Szijjártó Péter egyébként éppen szerdán járt a kazahsztáni Almatiban, ahol a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energiaügyi minisztereinek tanácskozásán arról beszélt, hogy a Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarországnak.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közvetített felszólalásában emlékeztett rá, hogy az Északi Áramlat I-et és II-őt ért incidensek, az Ukrajnán keresztüli gáztranzit leállítása az eddigieknél is jóval kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzák Európát a földgázellátás terén, életbevágó, hogy új források, szállítási útvonalak után nézni. Magyarország az elmúlt időszakban nagyon sokat tett a diverzifikáció érdekében, ami most térül meg igazán.

Ha engedtünk volna a nyomásgyakorlásnak, a szankciós fenyegetéseknek és nem építettük volna meg a Török Áramlat vezetéket, akkor most hatalmas nagy bajban lennénk

– tette hozzá, jelezve mára ez az egyedüli olyan vezeték, amely zavartalanul szállítja az orosz gázt Európa irányába.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik