Nagyvilág

Szijjártó-videó: A Facebook miatt került időviharba az MTI

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A szokatlan esetre megszületett a magyarázat, a technika ördőge,

Az állami hírügynökség szerdán 7 óra 7 perckor számolt be arról, hogy Szijjártó Péter kazahsztáni útja előtt a Paksi Atomerő fontosságáról beszélt „a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban”. A hivatkozott felvétel ugyanakkor csak délelőtt, 9 óra 5 perckor került fel oda.

A tárcavezető a videóban egyébként arról beszélt, hogy

  • reggel megérkezett Paksra a második orosz fűtőelem-szállítmány is,
  • az energiaválság miatt új partnereket kell keresni, ezért megy Kazahsztánba, a Türk Államok minisztereivel tanácskozni,
  • kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, milyen energiaforrásokra lehetne tőlük számítani,
  • Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.

A szokatlan esetről a hvg.hu azt írta, hogy Szijjártó Péter sajtófőnöke, Paczolay Máté azt mondta, nem tehetnek a történtekről, a videót ők feltöltötték a Facebookra, azt a közösségi platform munkatársai törölték. A Telexet a külügyi tárca szintén arról tájékoztatta, hogy a videó egy élő Facebook-bejelentkezés volt, amely utána – nem tudják, miért – nem jelent meg automatikusan.

Frissítünk!

A tecnika ördöge

Paczolay Máté lapunknak azt mondta, ő maga küldte el még hajnalban az élő bejelentkezésről készített videó linkjét az állami hírügynökségnek. A sajtófőnök érthetetlennek nevezte, hogy a tudósítás megjelenésekor az mégsem volt elérhető.

Szijjártó Péter gépe azóta leszállt Almatiban. A külügyminiszter jelezte, a Türk Államok Szervezetében komoly megbecsülés övezi Magyarországot, ráadásul a szövetségnek olyan országok is tagjai, amelyek jelentős energiaforrásokkal rendelkeznek. Ilyen Azerbajdzsán és Kazahsztán. A türk államok energiaügyi minisztereivel az Európai Unióból csak a magyarok tárgyalnak, tette hozzá.

Azerbajdzsán a jelenlegi legreálisabb lehetőséget ajánlja arra, hogy Európa energiaellátását biztosabb alapokra helyezzük.
Az Azerbajdzsánból érkező gáz mennyiségét a következő években megduplázzák, így fontos, hogy az Európai Unió támogassa azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek lehetővé teszik majd az azeri gáz Közép-Európába szállítását.

A külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, megállapodás született arról is, hogy az azeri zöld villamosenergiát a jövőben Európa felé irányítják, az ehhez szükséges szállítási útvonal pedig Georgián, Románián és Magyarországon keresztül fog vezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik