Nagyvilág

Egy év alatt megfelezte vagyonát Mark Zuckerberg: már nincs a tíz leggazdagabb amerikai közt

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A Facebookot és az Instagramot üzemeltető Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg 2015 óta először nem szerepel a tíz leggazdagabb amerikai listáján – számolt be a Forbes. A Facebook alapítója cége részvényeinek bezuhanása miatt 2021 szeptembere óta vagyona több, mint felét – mintegy 76,8 milliárd dollárt – elvesztette, amivel az Egyesült Államok leggazdagabb embereit felsoroló Forbes 400-as listájának 3. helyéről a 11. helyre esett vissza.

Zuckerbergnek 57,7 milliárdja azért így is marad, de ezzel a listán a Walmart-örökös Jim Walton, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és más tech-mogulok, például Steve Ballmer volt Microsoft-vezérigazgató, valamint Sergey Brin és Larry Page Google-alapítók mögé került.

Amerikában senki sem veszített annyi pénzt az elmúlt egy évben, mint Zuckerberg.

Zuckerberg szinte teljes vagyona Meta részvényekben van, ezért több közelmúltbeli esemény is rosszul érintette: a befektetőket megijesztette az Apple tavalyi adatvédelmi irányelv-frissítése, amely megnehezítette a technológiai vállalatok számára a felhasználók követését az alkalmazásokon keresztül, ami hatással volt a Meta reklámeladásaira, emellett a fiatalok már többnyire a TikTokot választják a Facebook helyett, így a hirdetők is inkább oda vándorolnak.

A szeptember 2-i részvényárfolyamokon alapuló lista első helyén Elon Musk szerepel, aki köszönhetően a szárnyaló Tesla-részvényeknek és a SpaceX új befektetőinek 251 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ami épp százmilliárddal több, mint a második helyezett Amazon-alapító, Jeff Bezos vagyona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik