A következő élő közvetítés része Vége az ukrán „népszavazásoknak”: csaknem teljes támogatottság az Oroszországhoz való csatlakozás mellett

16 milliárd forintért árverezték el egy orosz oligarcha lefoglalt jachtját

JORGE GUERRERO / AFP
JORGE GUERRERO / AFP

Gibraltár mintegy 39 millió euróért (16 milliárd forintért) elárverezte a szankciós listára került Dmitrij Pumpianszkij orosz oligarcha lefoglalt jachtját – írja az MTI.

Az illetékes bíróság keddi tájékoztatása szerint a vevő nevét nem teszik közzé. Az árverésen befolyt vételárból az oligarcha hitelezőit fogják kárpótolni.

Az Axioma nevű, máltai zászló alatt hajózó, 72 méter hosszú luxusjachtra 63-an licitáltak.

A hajót márciusban foglalták le a gibraltári hatóságok, miután az amerikai JP Morgan bank keresetet indított. A pénzintézet 2021 decemberében 20,5 millió eurós hitelt nyújtott egy a Virgin-szigeteken bejegyzett vállalkozásnak, amelynek egyik tulajdonosa Pumpianszkij egy ciprusi cége volt. A JP Morgan később azzal érvelt, hogy a hitelszerződés megsértését jelenti, hogy Pumpianszkij brit, illetve uniós szankciós listára került és ezért kezdeményezte a jacht lefoglalását és elárverezését. A JP Morgan a vételárból szeretné a hitele törlesztését elérni.

Pumpianszkij a legnagyobb orosz vezetékgyártó vállalat, a TMK vezetője. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán több európai uniós tagállam, így Franciaország, Olaszország és Spanyolország is foglalt le olyan jachtokat, amelyek szankciós listára került orosz oligarchák tulajdonában vannak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik