Nagyvilág

Legalább 15 ember meghalt, amikor egy neonáci férfi tüzet nyitott egy orosz iskolában

Maria BAKLANOVA / Kommersant Photo / AFP
Maria BAKLANOVA / Kommersant Photo / AFP

Fegyveres tüzet nyitott egy iskolában az oroszországi Izsevszk városában. Az orosz hatóságok szerint legalább 15 ember meghalt, köztük 11 gyerek és legalább huszonnégyen megsebesültek.

A lövöldözés a 88-as iskolában történt, ahol közel 1000 diák tanul és 80 tanár dolgozik. A rendőrség közlése szerint egy Artem Kazancev nevű férfi nyitott tüzet az iskolában, ahol korábban tanult. A fegyveres állítólag öngyilkos lett, az orosz hatóságok csak egy videót mutattak róla, hogy fekszik a földön, a fekete ruháján piros horogkereszt van. A rendőrség a harmincas éveiben lévő férfi neonáci kapcsolatait vizsgálja.

Andrej Korotkov / EPA / MTI Rendőrök az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolája előtt, ahol több gyerek is életét vesztette a fegyveres támadásban 2022. szeptember 26-án.

A hatóságok szerint a férfi korábban kezelték „pszicho-neurológiai” intézetben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője terrortámadásnak nevezte az esetet.

Az Interfax által idézett jelentés szerint az Orosz Föderáció oktatási minisztere, Szergej Kravcov a szövetségi minisztérium egy csoportját küldte a régióba. Az Udmurt Köztársaság oktatási minisztere már a helyszínen van.

A több mint félmilliós lakosú Izsevszk Udmurtföld fővárosa. Az Uráltól nyugatra fekvő település komoly nehézipari és hadiipari központ.

Maria BAKLANOVA / Kommersant Photo / AFP

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik