Nagyvilág

Japánban rendezik II. Erzsébet temetése után az újabb világraszóló búcsúceremóniát

Eugene Hoshiko / EPA / MTI
Eugene Hoshiko / EPA / MTI

Alig több, mint egy héttel azután, hogy a világ koronás és választott vezetői  II. Erzsébet brit királynő állami temetésén gyűltek össze Londonban, sokan közülük újabb hatalmas pompával szervezett állami temetésre indulhatnak tovább. Japán a korábbi miniszterelnök, a meggyilkolt Abe Sindzó búcsúztatására készül.

A japánok többsége nincs elragadtatva a szertartástól, már csak azért sem, mert az a becslések szerint 11,4 millió dollárba, azaz közel 5 milliárd forintba kerül.

A BBC szerint az elmúlt hetekben kifejezetten erősödtek az állami temetéssel szembeni ellenérzések. A közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának több mint fele ellenzi a megtartását.

A hét elején egy férfi felgyújtotta magát a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében. Hétfőn pedig mintegy 10 ezer tüntető vonult végig a főváros utcáin a temetés lemondását követelve.

Közben nyilvánosságra került, hogy az eseményre valóban a londoni temetéshez hasonlítható mennyiségben ígérkeztek politikusok a világ minden tájáról. Bár Joe Biden amerikai elnök nem tud Tokióba utazni, ott lesz Kamala Harris alelnök. A biztosan érkezők listáján van Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök, három elődjével együtt Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, és a svájci elnök. Tokióba elrepül, hogy lerója tiszteletét Abe előtt Narendra Modi India miniszterelnöke is, aki egyébként a királynő temetését kihagyta.

A BBC elemzése szerint a japánok ellenérzései abból fakadnak, hogy az országban eddig az állami temetéseket a császári család tagjainak tartották fenn. A második világháború óta csak egyszer részesült politikus ilyen típusú elismerésben, de az is 55 évvel ezelőtt történt.

Jóllehet Abe Sindzó töltötte a leghosszabb időt a miniszterelnöki hivatalban, és vitathatatlan hatása volt Japán helyzetére a világban, stabilitást hozott az országnak, a BBC szerint belföldön soha nem örvendett kiugró népszerűségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik