Nagyvilág

Több EU-s ország nem, Magyarország viszont ad vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak is

Csehország, több EU-s tagállam és a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország után Szlovákia is bejelentette, hogy nem ad ki humanitárius vízumot azoknak az orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás, vagy a Putyin-rezsim elől menekülnek. A szlovák diplomácia döntését a Paraméter.sk híre szerint Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivője közölte vasárnap a SITA ügynökséggel.

A magyar politika a vízumkérdésben sem csatlakozott az ukrajnai háborút kirobbantó Oroszországgal szembeni uniós fellépéshez.

Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól

– ezt Szijjártó Péter, külügyminiszter mondta pénteken az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában New Yorkban az ENSZ Közgyűlésen.

A vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára

– mondta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó azt is közölte, hogy nem az ő dolga megvitatni azoknak az országoknak a döntését, amelyek nem adnak ki vízumot orosz állampolgároknak.

Mi nem hoztunk ilyen döntést. Miért kellett volna így hoznunk? Folytatjuk a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára

– magyarázta Szijjártó, aki New Yorkban az uniós külügyminiszterek közül egyedüliként tárgyalt Szergej Lavrovval.  A magyar diplomácia vezetője annak ellenére találkozott Oroszország külügyminiszterével, hogy Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne legyenek ilyen kétoldalú megbeszélések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik