Nagyvilág

Szijjártó Richard Questnek panaszkodott, hogy Magyarországon egekben vannak az árak

A magyar külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett egy rövid videót a CNN-nél tett látogatásáról. Az összevágott felvételen azok a beszélgetésrészletek láthatók, amelyek a hivatalos interjú után készültek az amerikai hírtévé folyosóján.

A CNN ismert műsorvezetője, Richard Quest a New York-i közlekedési dugók kitárgyalása után megkérdezte Szijjártó Pétert, hogy van, aki erre azt mondta:

Hát, szenvedünk, hogy őszinte legyek, itt vannak a háború következményei, a szankciók és az egekbe szökő árak.

Quest szerint ez érthető, mert Magyarország közel van Ukrajnához. de hozzátette, hogy az olaj- és gázbeszerzés folytatásával jó helyzetbe hozta magát a kormány, ami azért némi könnyebbséget jelenthet.

Erre Szijjártó közölte: valóban, van egy jó megállapodás a Gazprommal, és a cég egyelőre szállít is. A miniszter szerint ez fontos, mert ha leállna a szállítás, fizikailag sem tud működni az ország.

Quest kérdésére, hogy hosszabb távon milyen lehetőségei vannak az országnak az orosz energiafüggőség kikerülésére, Szijjártó az azeri gáz említette, hozzátéve, hogy oda viszont még hatalmas fejlesztésekre lesz szükség. Az is mondta, hogy az Exxonnak volt egy nagy projektje Romániában. Az amerikai céggel kötöttünk is szerződést évi 3 milliárd köbméter szállításáról, de az Exxon otthagyta a beruházást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik