Nagyvilág

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Jung Yeon-je / AFP
Jung Yeon-je / AFP

Észak-Korea vasárnap ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába – közölték a dél-koreai vezérkari főnökök. Az atomtöltet célba juttatására alkalmas rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Phenjan „provokációját”, és egyúttal kijelentette, hogy “semmilyen okból nem tartja elfogadhatónak” a rakétatesztelést. Észak-Korea katonai tevékenysége a nyilatkozatban foglaltak szerint „egyértelműen szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, és tovább szítja a feszültséget a Koreai-félszigeten és a térségben”.

Kisida Fumio japán miniszterelnök nyilatkozatban közölte, hogy Tokió mindent megtesz annak érdekében, hogy információt gyűjtsön a rakétakilövésről, és, hogy megbizonyosodjon a hajók és légijárművek biztonságáról. Sebesülésekről vagy károkról egyelőre nem tudni.

A dél-koreai katonaság közölte, hogy a vezérkari főnökök egyeztetnek az Egyesült Államok katonai parancsnokaival arról, hogy miként reagáljanak az Észak-Korea által fennálló fenyegetésekre. Dél-Korea hadserege már szombaton figyelmeztetett, hogy Phenjan tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.

A rakétakilövésre utaló jeleket Szöul azután vette észre, hogy a Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken megkezdett Dél-Koreába, hogy közös hadgyakorlaton vegyen részt Szöullal.

Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt. A Phenjan jelentette fenyegetés várhatóan változatlanul fennáll majd Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnökének jövő heti tokiói látogatása alatt is. Az alelnök Abe Sindzó volt japán miniszterelnök állami temetése alkalmából látogat a japán fővárosba.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik