Nagyvilág

Újabb halálos robbantás volt egy kabuli mecsetnél

AFP
AFP

Robbanás történt pénteken Kabulban, a Vazir Mohamed Akbár Hán mecset közelében – írja a TOLOnews független afganisztáni hírszolgáltató. A hírt mások mellett a Reuters és az AP nemzetközi hírügynökségek is megerőrítették.

Abdul Nafi Takur, az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint a robbanás akkor történt, amikor a hívők elhagyták a mecsetet a pénteki istentisztelet után. Az áldozatok civilek voltak.

Hivatalos számok egyelőre nincsenek a halottakról és sérültekről, de a Twitteren keringő információk szerint tizennégy áldozatot szedett a robbantás, és közülük négyen már a helyszínen meghaltak.

A biztonsági erők hamar megérkeztek a kabuli robbantás helyszínére, és lezárták a forgalmat. Szemtanúk azt mondták, hogy a robbanást egy elektromágneses bomba okozta. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

A Vazir Akbár Hán mecset a Zöld Zóna néven ismert területen van, az agfán főváros diplomata negyedében. Ugyanitt érte halálos amerikai dróntámadás július végén Ajmán az-Zaváhírit, az al-Káida vezetőjét, házának erkélyén.

Az MTI erről szóló írásában felidézi, hogy az utóbbi hónapokban Afganisztán több tartományát – ideértve a fővárosi régiót – is halálos áldozatokkal járó terrortámadások érték. A célpontok között mecsetek is voltak. A merényleteket az elkövetők rendre a pénteki imák és szentbeszédek időpontjához igazítják, amikor sok hívő civil tartózkodik a kegyhelyeken. Elkövetőként számos esetben a tálibokkal rivalizáló Iszlám Állam jelentkezett.

A szóban forgó mecsetben két éve, nem sokkal a tálib hatalomátvétel előtt már történt robbantás, akkor ketten haltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik