Nagyvilág

Durvul az energiaválság, Olaszországban már kevesebbet miséznek a takarékoskodás miatt

Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Csökkentik a misék számát, lekapcsolják a világítást a rezsiköltségek miatt takarékosságra kényszerülő olaszországi templomokban, az energiaárak gondot jelentenek a pékségek és a lakóközösségek számára is.

A szardíniai Oristano közeli templom plébánosa sötétedés után nem kapcsolja fel a homlokzat és a harangtorony kivilágítását a helyi lapok szerint. Az északkelet-olasz Pordenone templomai az interneten kérnek anyagi segítséget a hívőktől a számlák kifizetésére.

Egyre több templomban a naponta bemutatott misék számának csökkentésével próbálnak takarékoskodni a költségekkel, így kevesebb áramot kell használni a templom belső világítására, és kevesebbet is kell majd fűteni a templomokat. Ahol már megérkezett az őszi időjárás, a papok azt kérték, a hívők öltözzenek fel jobban, minél később kelljen elkezdeni fűteni a templomokat.

A közszolgálati rádió-televízió csütörtöki tudósítása szerint az északnyugati Lombardia egyházmegyéje már most nehezen tudja fedezni a kiadásokat a több száz egyházi egészségügyi és oktatási intézményben, valamint idősotthonban. A szintén az egyház tulajdonában levő milánói Ambrosiana Könyvtárban, ahol rendkívüli mikroklímát biztosítanak az értékes köteteknek, a korábbi évi 12 ezer eurós (4,8 millió forint) számla az idén már túllépte a 60 ezer eurót.

Az olasz püspöki kar (Cei) jövő heti ülése dönt a rezsidrágulással szemben szükséges lépésekről.

A CGIL szakszervezet jelentése szerint a római belváros egyik legnagyobb, csaknem ezer családnak otthont a lakóépületében a lakókra bízzák a döntést a napi fűtés idejének esetleges csökkentéséről. A számítások szerint a téli idényben lakásonként a tavalyi 600 euró helyett 1300 euró lesz a fűtési díj. A drágulás elkerülésére a korábban megszokott napi nyolc-tíz óra helyett a lakóknak bele kell egyezni, hogy napi öt és fél órára csökkentsék a központi fűtést. A szakszervezet úgy látja, csak Rómában több százezer család süllyedhet szegénységbe a rezsiköltségek miatt.

A Coldiretti termelői szövetség felmérése szerint Bologna városában tetőzött a kenyér ára: elérte a kilónkénti öt eurót. A város Atti nevű péksége „krízisellenes” kenyeret árul kilónként 3,43 eurós áron, de ezzel egy időben megemelte a többi pékáru árát. A kisiparosokat tömörítő CNA közölte, a majdnem négyszázezer lakosú Bologna kétszáz péksége juthat csődbe a kifizethetetlenné vált energiaárak és a nyersanyagköltségek miatt, miközben a megdrágult termékekről lemondó vásárlókat is elveszítik.

A Menabrea sörgyár piemonti üzeme bejelentette a termelés leállítását szén-dioxid-hiány miatt. Korábban ásványvízgyártó üzemek álltak le ugyanezért.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik