Nagyvilág

A szupertájfun végigrombolja Japán szigeteit, eddig két halálos áldozatról adtak hírt

Kyodo News / MTI / AP
Kyodo News / MTI / AP

A japán hatóságok kilencmillió embert szólítottak fel, hogy a közelgő tájfun miatt hagyják el otthonaikat. A szigetország partjait vasárnap érte el a japán történelem egyik legkomolyabb vihara.

A Nanmadol szupertájfun az eddigi jelentések szerint csaknem kilencvenen sérültek meg, és ketten életüket vesztették. A CNN jelentése szerint a tűzoltók egy idős férfit a kiáradt folyóba merült autójában találtak meg, egy 40-es éveiben járó férfi pedig eltűnt, amikor kabinját elsodorta a vihar.

A Nanmadol vasárnap reggel érte el Kjúsút, Japán négy fő szigete közül a legdélibb szigetet, és a következő napokban csap le Honsura, a legnagyobb szigetre.

Emberek tízezrei töltötték a vasárnap éjszakát sürgősségi menedékhelyeken, és csaknem 350 000 háztartás maradt áram nélkül. A közlekedés és az üzleti élet megszakadt, az országban pedig kiterjedt áradásokra és földcsuszamlásokra készülnek.

A Nanmadol akár 234 km/órás széllökéseket is hozott, egyes területeken pedig 400 mm-es esőt prognosztizáltak 24 óra alatt. Bullet vonatjáratokat, kompokat és több száz repülőjáratot töröltek. Sok üzlet bezárt, az ingatlanok elé homokzsákokat helyeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik