Nagyvilág

Erős földrengés rázta meg Tajvant, hatszáz ember esett csapdába a hegyvidéken

Tajvani Országos Tűzoltóság / AFP
Tajvani Országos Tűzoltóság / AFP

Erős földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Tajvan keleti részét, a rengéseket Tajpejben is érezték.

A tajvani hatóságok mérése szerint a földrengés 6,8-as, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7,2-es erősségű volt.

A rengés epicentrumát a délkelet-tajvani Tajtungnál észlelték, fészke pedig a hatóságok szerint 7 – az USGS szerint 10 – kilométeres mélységben volt. Tajtung térségét szombat este rázta meg egy 6,4-es erősségű földmozgás, a területről azóta több utórengést jelentettek.

A tajvani tűzoltóság közölte, hogy négy embert kimenekítettek egy Yuliban összedőlt kisboltnak otthont adó, kétemeletes épületből, míg három embert, akiknek járműve lezuhant egy megrongálódott hídról, kimenekítettek és kórházba szállítottak.

A tajvani vasúttársaság közölte, hogy a kelet-tajvani Dongli állomáson hat kocsi leszakadt a sínekről, miután a perontető egy része leomlott, de a tűzoltóság szerint nincsenek sérültek.

A hatóságok azt is közölték, hogy több mint 600 ember rekedt a Chike és Liushishi hegyvidéken az eltorlaszolt utak miatt. Sérültekről nem tudnak, a mentők dolgoznak az utak újbóli megnyitásán.

Japán hatóságai a földrengés nyomán szökőárriadót rendeltek el.

2016-ban több mint száz ember halt meg egy dél-tajvani rengésben, míg 1999-ben egy 7,3-as erősségű rengés több mint kétezer embert ölt meg.

(MTI/Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik