Nagyvilág

Az amerikai házelnök az azerieket hibáztatja az örmény határon kiújult összecsapásokért

Az Örmény Országgyűlés sajtóosztálya / AFP
Az Örmény Országgyűlés sajtóosztálya / AFP

Örményország szuverenitása mellett állt ki vasárnap Jerevánban Nancy Pelosi amerikai házelnök, egyúttal az azeri erőket tette felelőssé az azeri-örmény határon a héten kirobbant összecsapásokért, s a harci cselekmények beszüntetésére szólított fel.

Alen Szimonjan örmény házelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján

Pelosi leszögezte, a kongresszus elítéli az azeri erők örmény terület elleni támadását. Hozzátette, hogy az ügyben a testület már megfogalmazott egy Azerbajdzsánt elítélő tervezetet. Szimonjan a maga részéről Baku elleni szankciókat sürgetett. Az örmény házelnök korábban az örmény televízióban azt vetette az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (ODKB) szemére, hogy nem adott megfelelő választ Jereván segítségkérésére, a szervezetet pedig olyan fegyverhez hasonlította, amelynek elromlott az elsütőbillentyűje.

Pelosi ezzel szemben leszögezte: védelmi ügyek terén Washington figyelembe veszi Jereván igényeit.

Az Egyesült Államoktól Ukrajnáig, Tajvanig és Örményországig, a világnak választania kell az önkényuralom és a demokrácia között, s nekünk ismét a demokráciát kell választanunk

– fogalmazott Pelosi örményországi útját megelőzően egy Twitter bejegyzésében, melyben egyúttal arra is rámutatott, hogy először érkezik a kaukázusi országba amerikai küldöttség azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök 2021 áprilisában hivatalosan is népirtásnak ismerte el az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat.

Az azeri-örmény határon hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Két év óta ezek voltak a két fél között a legsúlyosabb összecsapások. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között ágyúval lőtte az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében.

Azerbajdzsáni nyilatkozatok szerint az örmény erők hírszerzési tevékenységet folytattak a határon, fegyvereket szállítottak a területre, és hétfő este bányászati műveleteket hajtottak végre.

Az örmény-azeri határ mentén a 2020-as háború vége óta gyakran érkeznek jelentések harcokról. A felek jellemzően egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik