Nagyvilág koronavírus

Nyolcadszor is berobbant a koronavírus-járvány Franciaországban

Arnaud Le Vu / Hans Lucas / AFP
Arnaud Le Vu / Hans Lucas / AFP

Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjed Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.

Az egészségügyi minisztérium járványügyi hatósága szerint

67 százalékkal ugrott meg a napi átlagos esetszám egy hét alatt, jelenleg 33 ezer, s a reprodukciós ráta is 1 fölé emelkedett.

Egy másik mutató, az elvégzett tesztek száma is csaknem 10 százalékkal emelkedett az előző héten, több mint 852 ezerre. A szűrések száma elsősorban a 16 év alattiak körében ugrott meg, 56 százalékkal.

Franciaországban a helyzet nem példa nélküli, és számítottak is rá a szakemberek, miután a tavalyi év ugyanezen időszakában, az iskolakezdést követően a nyári járványhullámot okozó delta variáns visszatért, és egy őszi-téli járványhullámot is okozott.

Szakemberek szerint nehéz megítélni milyen mértékű lehet egy újabb járványhullám, miután nem egyértelmű, hogy a lakosság immunizációja jelenleg milyen szintű. Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek egyelőre csak harmada vette fel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik