Nagyvilág

Az iráni elnök a szankciók tartós feloldását követeli

ergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP
ergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP

Az Irán elleni amerikai szankciók tartós feloldását kéri Ebrahim Raiszi iráni elnök a nukleáris megállapodás elfogadásáért cserébe. Az Al Jazeera beszámolója szerint az elnök erről az üzbegisztáni Szamarkandban beszélt, ahol csütörtökön részt vett a Sanghaji Együttműködési Szervezet ülésén.

Az iráni elnök a hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, garanciákat vár az ország elleni szankciók tartós megszüntetésével összefüggésben.

A 2015-ben megkötött, majd Donald Trump akkori amerikai elnök által 2018-ben máig tisztázatlan okokból egyoldalúan felmondott nemzetközi megállapodás, az úgynevezett Iráni Atomalku (JCPOA) helyreállítása érdekében 2021-ben Bécsben megkezdett többoldalú tárgyalások mostanra zsákutcába futottak.

Irán régóta fenntartja azt az állítását, hogy az atomprogramja nem fegyverkezési célú, hanem az atomenergia békés felhasználására irányul. Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség annak idején többször is megerősítette, hogy Teherán maradéktalanul teljesíti a 2015-ös megállapodás értelmében vállalt nukleáris kötelezettségeit.

Szeptember 7-én azonban közölték, már nem tudnak biztosítékot nyújtani arra, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés jellegű.

Az Egyesült Államok a közelmúltban új szankciókat vezetett be iráni vállalatokra, amiért drónok szállításával segítettek Oroszországnak az Ukrajna elleni invázióban. Büntetőintézkedést vezettek be továbbá az egyik iráni minisztérium ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy részt vett egy Albánia elleni kibertámadásban. Utóbbi állítást Irán alaptalannak minősítette.

A síita állam lakossága több mint negyven éve, 1979 óta kénytelen szembenézni súlyos gazdasági szankciók következményeivel, mióta az iszlamista forradalom hatására új, teokratikus államberendezkedést vezettek be a korábban nyugatbarát autokráciában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik