Nagyvilág europoli

Von der Leyen: A szankciók működnek, már a mosógépekből szedik ki az alkatrészeket az oroszok

MTI / AP
MTI / AP
Ukrán nemzeti színekbe öltözve tartotta meg évértékelő beszédét az Európai Parlament előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki díszvendégnek az ukrán First Lady-t, Olena Zelenszkát hívta meg, Volodimir Zelenszkij feleségét, aki az ülésteremben mellette foglalt helyet.

A beszédét természetesen az ukrán háborúval kezdte a politikus. – Európa szolidaritása megtörhetetlen marad Ukrajna irányába – jelentette ki Ursula von der Leyen, aki szerint nehéz időszak lesz a családoknak és a cégeknek nehéz döntéseket kell meghozniuk.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók működnek. – Az orosz hadsereg mosógépekből szereli ki az alkatrészeket, az orosz ipar térdre zuhan, és a Kreml az, ami ilyen nehéz helyzetbe hozta az ország gazdaságát. Ez az ár, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök fizet  a háborúért. Megmaradnak a szankciók, ebből nem engedünk – hangsúlyozta Von der Leyen, aki kijelentette, hogy meg kell szabadulni az orosz gáztól és kőolajtól való függőségtől.

– Az európai gáztározók feltöltöttsége 84 százalékos, de ez nem elég, tovább kell diverzifikálni az ellátási rendszert más partnerek bevonásával – mondta a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy az Oroszországból importált földgáz aránya 40 százalékról 7 százalékra csökkent.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy a csúcsidőben az áramfogyasztás csökkentése segíthet abban, hogy csökkentsék az árakat. Ezért a tagállamoktól előremutató intézkedéseket vár, amihez célzott támogatásokra van szükség. Nem feledkezett meg a rászorulókról, az energiacégek hirtelen jött nyereségéből szerinte őket kell támogatni.

Ukrajna anyagi támogatását tovább folytatják, mivel az ország újjáépítésére rengeteg forrásra lesz szükség. Egy konkrét példát mondott, mégpedig azt, hogy 100 millió euróval folytatják az ukrán iskolák újjáépítését.

– Nemcsak a nemzetközi szabályainkat, hanem alapvető értékeinket támadják az oroszok Ukrajnában. Újra kell gondolnunk a demokrácia fontosságát. Hasonlóan gondolkodó demokratikus országokkal új partnerséget kell teremtenünk, közösen kell alakítanunk a világunkat, növelnünk kell ezeknek az országnak a súlyát. Erősíteni kell azokat az országokat, akik elindultak ezen az úton. Az erős demokrácia felé vezető út ugyanaz, mint az EU-ba vezet – mondta Von der Leyen, aki szerint az EU-t is támadják külföldi autokráciák, például dezinformációkkal, és ezek a hazugságok valóban mérgezik az európai demokráciát.

– Nem engedjük, hogy az autokráciák trójai falovaikkal támadják a demokráciáinkat – jelentette ki, és ezután úgy tűnt a magyar kormánynak is üzent.

Fel kell számolni a korrupciót a saját házunk táján, ha hitelesek akarunk lenni, mikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg a demokráciájukat. Változtatni fogjuk az olyan bűncselekményekkel kapcsolatos szabályokat, mint a tiltott meggazdagodás, a befolyással való üzérkedés vagy például a megvesztegetés

– fogalmazott a politikus, aki felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság kötelessége megvédenie a jogállamiságot az EU-n belül.

Von der Leyen utalt az Európai Unió további bővítésére is: Ukrajna, Moldova, Grúzia és a nyugat-balkáni országok nélkül nem teljes az Európai Unió. Ti is az európai család részei vagytok, a jövőtök itt van, az Unióban. Nélkületek nem lehetünk teljes egészek – fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke megígérte azt is, hogy egy kis- és középvállalatokat támogató csomagot fognak bemutatni, annak érdekében, hogy egy egységes adócsomagot hozzunk létre, kevesebb bürokráciával, könnyebben hozzá tudnak majd férni az európai piachoz.

– Olyan Európát akarok amely méltósággal és tisztességgel kezeli a migrációt. Olyan Európát akarok, ahol a tagállamok vállalják a felelősséget a közös kihívásokkal szemben. És olyan Európát akarok, ami szolidaritást mutat az összes tagállam felé – zárta beszédét Ursula von der Leyen.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik