Nagyvilág

Kitiltanák az uniós piacról a kényszermunkával előállított termékeket

MTI/AP
MTI/AP

Az Európai Bizottság javaslatot tett szerdán arra, hogy az Európai Unió piacain tiltsák be a kényszermunkával előállított termékeket.

A javaslat a brüsszeli végrehajtó testület sajtóközleménye szerint minden termékre kiterjedne, azaz az EU-n belül hazai felhasználás és export céljából előállított termékekre és az importált termékekre is, anélkül, hogy konkrétan bármelyik konkrét vállalat vagy iparág ellen irányulna.

Uniós becslések szerint – számos iparágban és minden kontinensen – 27,6 millió ember végez kényszermunkát a világon. A kényszermunka az esetek többségében a magángazdaságban folyik, ám az is előfordul, hogy állami szereplők rendelik el.

A javaslat szerint a nemzeti hatóságoknak felhatalmazást kell kapniuk arra, hogy – a megfelelő vizsgálat elvégzését követően – kivonják az uniós piacról a kényszermunkával előállított termékeket. Az uniós vámhatóságok az uniós határokon azonosítják majd a kényszermunkával előállított termékeket, és megakadályozzák bejutásukat.

A tagállamok számos különböző információ alapján állapíthatják meg a kényszermunka kockázatát: ilyen információforrások lehetnek a civil társadalomtól érkező jelentések, a kényszermunkát különböző termékek és földrajzi területek tekintetében összegző adatbázisok, illetve az érintett vállalatok ellenőrzése. Amennyiben a hatóságok megtiltják a termékek forgalomba hozatalát, a vállalatoknak meg kell semmisíteniük a termékeket.

Az illetékes hatóságoknak a folyamat során alkalmazniuk kell a kockázatértékelés és az arányosság elveit

– hívta fel a figyelmet a bizottság.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. A rendeletet a hatálybalépését követő 24 hónap elteltével kell alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik