Nagyvilág europoli

Úgy büntetheti meg Magyarországot az EU, hogy kibúvót is ad neki

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Két problémát is megold a bizottság egy klasszikus brüsszeli trükkel. Adnának még időt a magyar kormánynak, hogy tovább gyakorolhassanak rá nyomást.

A Bloomberg is megerősítette a Népszava korábbi értesülését, miszerint az Európai Bizottság vasárnap dönthet a jogállami (feltételességi) mechanizmusban Magyarországgal kapcsolatban. A hírügynökség szerint a bizottság a két lehetséges döntés közül nem azt választja, hogy elrendezettnek tekinti az ügyet, hanem azt, hogy az Európai Tanács, vagyis a tagállamok elé viszi azt.

Ha ez történik, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Bizottság valamilyen pénzmegvonást javasol, de közben hozzáteszi azt is, hogy a tanács adjon időt Magyarországnak arra, hogy felszámolja a korrupciót. Egy hónapot javasolnak majd, de ezt három hónapra meg lehet hosszabbítani.

Ez nagyjából az a középutas megoldás, amiről egy ideje pletykálnak, és ami nem feltétlenül bünteti meg Magyarországot, de további nyomást gyakorol rá. A bizottság nem mondhatta volna egyszerűen azt, hogy ad még időt Magyarországnak, mert az nem felel meg a mechanizmus szabályainak. Így viszont egyszerre oldanának meg két problémát:

  • egyrészt azt, hogy a bizottság nem politikai testület, és jobb, ha a tanács hozza meg a politikai döntéseket,
  • másrészt további nyomást gyakorolnak a magyar kormányra, hogy az tényleg fogadtassa el a beígért korrupcióellenes törvényjavaslatokat.

A magyar kormány több törvényjavaslatról – így a büntetőeljárási törvény módosításáról – és egy új korrupcióellenes hatóság felállításáról is bejelentést tett már, de ezeket nem fogadja el az Országgyűlés az Európai Bizottság döntési határideje, szeptember 22. előtt, sőt az új hatóság felállításáról a törvényjavaslat csak szeptember 30-áig kerül a parlament elé a kormány rendelete alapján. A 24.hu úgy tudja, hogy még készen sincs a törvényjavaslatok egy része, az Integritás Hatósággal kapcsolatos kodifikációs munka is folyik.

A most körvonalazódó megoldás arra lenne jó, hogy a jogállami mechanizmus fenyegetése megmaradjon a magyar kormány felett. A három hónapos időkeret pedig nagyjából egybeesik azzal, ameddig mindenképp meg kell egyezni a Helyreállítási Alap pénzeiről.

A magyar kormány és az Európai Unió közötti vitákról itt írtunk részletesebben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik