Nagyvilág

Akár 30 órás sorban állás is kialakulhat II. Erzsébet koporsójánál

Hatalmas tömegre számítanak Londonban II. Erzsébet királynő búcsúztatása miatt. Az előzetes becslések szerint akár az egymilliót is meghaladhatja a brit fővárosba érkező gyászolók száma a következő napokban.

Az öt éjszakás virrasztás logisztikájáért felelős Whitehall vezetői úgy vélik, az esemény legalább akkora tömegeket mozgat majd, mint II. János Pál pápa 2005-ös római búcsúztatása.

A Daily Mail szerint királynő koporsójánál akár 30 órás sorban állás is kialakulhat.

A ravatalt a Westminster Hallban állítják fel, amely éjjel-nappal folyamatosan nyitva tart majd szerda 17 órától jövő hétfő reggelig, hogy mindenki elbúcsúztathassa a királynőt. Azonban így is előfordulhat, hogy öt kilométeres sor alakul majd ki.

Az angol vasút közönségszolgálata már figyelmeztette az utasokat, hogy azoknak, akik az elkövetkező napokban Londonba utaznak, zsúfolt vonatokra és állomásokra kell számítaniuk. A Network Rail ma arra figyelmeztetett, hogy szerdától „a fővárosban példátlanul magas utazási igény várható”.

A búcsúztató a londoni tömegközlekedésre is nagy terheket ró. A Scotland Yard lezárta a Westminster körüli utakat: jelezték az utazóközönségnek, hogy a túlterheltség miatt időben induljanak útnak, és lehetőleg ne saját gépkocsit használjanak.

A brit lap szerint valószínű, hogy több sporteseményt, köztük futballmérkőzéseket is törölnek majd a rendőrség túlterheltsége miatt, így az Arsenal és PSV Eindhoven csütörtöki Európa-ligás meccse is csúszhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik