Nagyvilág

Dugig volt a tárgyalóterem a volt cseh miniszterelnök csalási perének első napján

Megkezdődött Andrej Babiš bírósági pere Prágában. A volt cseh miniszterelnök ellen támogatási csalás a vád – írta a Euronews.

Az ügyészség szerint Andrej Babiš jogosulatlanul szerzett meg 50 millió koronás, azaz mintegy 2 millió eurós EU-támogatást a Gólyafészek nevű szabadidő- és konferenciaközpont építésére. Az ügyben érintett a volt kormányfő mellett az egykori volt tanácsadója és több rokona is.

A vád szerint a 68 éves milliárdos üzletember jogtalanul nyert el egy kisvállalkozói uniós támogatást a vidéki központ fejlesztésére, mert az ingatlan a cseh gazdaság nagy részét ellenőrző, több ágazatot átfogó Agrofert vállalatbirodalom része volt.

A lap szerint az érdeklődők hétfőn zsúfolásig megtöltötték a tárgyalótermet, ahová csak belépőjeggyel lehetett bejutni. A volt miniszterelnök kritikusai a bírósággal szemben, a cseh főváros egyik legforgalmasabb főutcáján egy börtöncellát is felállítottak.

A vádirat szerint Babiš arra használta fel hatalmát és befolyását, hogy a Gólyafészek számára olyan feltételeket teremtsen, hogy úgy tűnjön, mintha megfelelne az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása feltételeinek.

A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A rá következő évben, 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Babiš korábbi tanácsadójával, Jana Nagyovával együtt áll bíróság elé, aki a közelgő cseh szenátusi választásokon az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt jelöltjeként indul, amelyet Andrej Babiš 2011-ben alapított korrupcióellenes programmal.

A pert hétéves rendőrségi nyomozás előzte meg, ami a 2007-ig visszanyúló eseményekkel kapcsolatos, és amelyről az EU csalás elleni osztálya, az OLAF készített jelentést, amely 2018-ban arra a következtetésre jutott, hogy a pénzeszközök megszerzése érdekében számos törvényt megszegtek.

Babiš tagadja bűnösségét, és azt állítja, hogy vádak politikai indíttatásúak. A cseh televíziónak nyilatkozva „15 éves ügynek” minősítette a támogatás körüli történéseket, és “hazugságnak” nevezte a Jaroslav Šaroch ügyész által benyújtott vádiratot.

Babiš ellen évekig tartó halasztásokat és bírósági késedelmeket követően végül idén márciusban emeltek vádat, amikor a képviselők öt hónappal azután, hogy az általános választásokon elvesztette a hatalmat, feloldották a parlamenti mentelmi jogát. Babiš korábban a mentelmi jog fenntartásával tudta kivédeni a bírósági eljárást, köszönhetően a kormánykoalíciójának nyújtott parlamenti támogatásnak.

Csehországban márciusban függesztette fel a parlament a volt miniszterelnök mentelmi jogát, amely utat nyitott a most megindult bírósági eljárásnak.

Andrej Babiš 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. Az ANO egy vasárnap közölt felmérés szerint 30,5 százalékos támogatottsággal vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a Petr Fiala által vezetett jobbközép koalíció 19,5 százalékon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik